MÄRKETS FYR

Mitt på landsgränsen mellan Finland och Sverige ligger fyren Märket. Ön som är ca tre hektar stor och ligger väster om Åland, delas alltså mellan Finland och Sverige, i två ungefär lika stora delar. De tre fyrbyggnaderna ligger på den finska sidan av ön.

Ljusfyren byggdes år 1885. Den var släckt under första världskriget men bemannad under andra världskriget. Fyrvaktarna abetade och levde då precis intill fronten.
 
Märket var den åländska fyr som behöll bemanning allra längst. Så sent som 1976 lämnade fyrvaktarna Märket, sedan dess har fyren nyttjats av radioamatörer. Ön har en unik egen "kod" och gör ön till en åtråvärd plats bland världens alla Radioamatörer.
 
Sedan 2007 har Finlands fyrsällskap återigen inrättat fyrvaktare i samband med att ett omfattande restaureringsarbete av Märket påbörjats.

Märket är unikt i flera aspekter. Ön har en av Europas märkligaste gränsdragningar.
På ön finns en "pool" med naturligt vattenutbyte, bara den väl värd färden ut.
Märket anses vara Finlands stormigaste plats och eftersom det inte finns någon hamn på ön gör det hela utflykten ännu mer spännande, då vädret inte alltid tillåter oss att komma iland på denna unika plats.
Ön har egen helikopterplatta.

Fyrsällskapet finns på plats för att välkomna och guida besökare runt ön från tidig vår till sen höst. Resan ut till Märket tar ca 45 min med M/S Sefyr från Käringsunds gästhamn. Väl där tillbringar vi tid med guidning och kaffe samt egen tid för att upptäcka ön.
Dessutom finns en liten shop där Fyrsällskapet säljer t ex frimärken, kort och kalendrar.
Resan tar i sin helhet ca 4 timmar.